top of page

האם עזה באמת המקום הצפוף ביותר בעולם?

אור יששכר |הביטחוניסטים - מחלקת המחקר


טענה נפוצה בדיווחי חדשות, סרטונים ויראליים ואפילו בהצהרות רשמיות של מנהיגי עולם ואישי ציבור, היא שרצועת עזה היא המקום הצפוף בעולם, או לפחות אחד הצפופים ביותר. יצאנו לבדוק עובדות טענה זו. בשורה התחתונה? לא נכון. 


זה לא יהיה הכשל הראשון - או אפילו הנפוץ ביותר - הטעייה המופצת ביחס לסכסוך הישראלי-פלסטיני, אך למען הדיוק, יש להכיר בעובדות שמעצבות את הדיון בטענה זו. בעוד שרצועת עזה היא בהחלט אזור צפוף אוכלוסין, היא אפילו לא מגיעה ל-100 האזורים או הערים הצפופות ביותר בעולם. צפיפות האוכלוסין נמדדת לפי גודל האוכלוסייה ביחס לשטח של טריטוריה נתונה. ברצועת עזה מתגוררים כ-2 מיליון תושבים, בשטח המשתרע על פני 365 קמ"ר. חישובים מהירים מציבים את צפיפות האוכלוסין של עזה ל-5,479 אנשים לקמ"ר - בערך צפיפותה של לונדון. האם לונדון מוצגת כאחד המקומות הצפופים ביותר על פני כדור הארץ? בהתבסס על השטחים העירוניים ברצועת עזה, אפשר בהחלט לראות כיצד הוא מהווה בית לנוף עירוני צפוף, אך לא סדיר עבור המרכזים המאוכלסים של המאה ה-21, המאופיינים ברחבי העולם במטרופולינים גדולים עמוסים בבנייני מגורים ונוסעים. ערים כמו עזה, חאן יונס ובית להיא, אמנם צפופות בהחלט, אך גם עומדות גב אל גב עם שטחים חקלאיים גדולים בשטח פתוח וטיילות חוף.


עכשיו למספרים: בשנת 2017, אוכלוסיית העיר עזה נאמדה ב-590,481 על ידי הלשכה הפלסטינית לסטטיסטיקה, עיר ששטחה משתרע על פני 45 קמ"ר, מה שמקנה לה צפיפות אוכלוסין של 13,121 נפש לקמ"ר – רמת צפיפות סטדנדרטית , בדומה למטרופולינים כמו בואנוס איירס, שבהם חיים 15,372 לקמ"ר. האם בואנוס איירס מוצגת באופן נרחב כאזור משבר הומניטרי? חאן יונס, בהיותה העיר השנייה בגודלה ברצועה, מנתה 205,125 תושבים באותה שנה, בשטח של 54.56 קמ"ר. זוהי צפיפות אוכלוסין של 3,759 לקמ"ר, אפילו לא יכניס אותו ל-100 האזורים הצפופים ביותר על פני כדור הארץ. קחו בחשבון אזורים צפופים במיוחד כמו מנילה, הפיליפינים, עם 43,064 אנשים דחוסים בכל קמ"ר, או דאקה, בנגלדש, עם 29,069 אנשים לקמ"ר. אלו ענקיות מטרופולין גדולות ששדרותיהן עמוסות בנוסעים הגודשים את רחובותיהם העמוסים, המתמודדות עם בעיות הומניטריות משמעותיות, ולא פחות מכך, היעדר שירותי בריאות מספקים.


 עם זאת, אף ישיבת מועצת הביטחון של האו"ם או החלטת האסיפה הכללית לא התייחסו אליהם מעולם כעם על סף אסון הומניטרי, או אפילו לאזורים המאוכלסים ביותר על פני כדור הארץ - שהם ללא ספק. פריז, צרפת, מאוכלסת בצפיפות פי 4 מעזה. כך גם מומבאי, הודו; הובוקן בניו יורק, ארצות הברית. בוגוטה, קולומביה, עולה פי 5 על צפיפותה של עזה. צפיפות האוכלוסין של מנהטן עומדת על 28,154 תושבים לכל קמ"ר, מה שמותיר את עזה הרחק מאחור. יתרה מכך, אפילו צפיפות האוכלוסין של כל 10 הערים הגדולות בישראל גבוהה בהרבה מזו של עזה, כאשר ערים כמו בני ברק מוצפות ביותר מ-26,368 נפשות לקמ"ר, העיר החמישית בצפיפותה בעולם; בבת ים יש למעלה מ-15,000, ותל אביב - למעלה מ-8,500. צריך לזכור שהלשכה הפלסטינית לסטטיסטיקה אינה ידועה במחויבותה לדיוק, ונתפסה יותר מפעם אחת כשהיא מבשלת את הספרים. גודל האוכלוסייה מוגבר בכוונה בדו"חות PBS כאמצעי להפעיל לחץ על ישראל לקבל את תיאוריית "השד הדמוגרפי", לפיה אוכלוסייה פלסטינית גדולה מדי דורשת ויתורים כואבים מצידה של ישראל המחייבים פשרות ביטחוניות. בראיון ל"ניו יורק טיימס" בשנת 1997, כינה חסן אבו-ליבדה, ראש הלשכה הפלסטינית לסטטיסטיקה, את המפקד "אינתיפאדה אזרחית".


רצועת עזה היא ללא ספק מקום מאוכלס בצפיפות, אך היא כמעט לא בולטת כמקרה חריג של מטרופולין עירוני צפוף. זהו מקרה של הפצת דיסאינפורמציה בנוגע לסכסוך שנועדו לפגוע בלגיטמציה של ישראל ללחום נגד ארגוני טרור המאיימים על קיומה או בהתמודדות חזיתית עם איומים ביטחוניים. זוהי דינמיקה מוכרת בשיח הציבורי. בעוד שחמאס מניח בכוונה את הרקטות והתחמושת שלו מתחת למבנים אזרחיים כמו בתי ספר, מסגדים ובתי חולים כפי שהוכח על ידי מקורות רבים, ישראל פיתחה טכנולוגיות מתקדמת כמו טילים מדויקים כדי לפגוע במחבלים הללו, כך שהיא רשאית להגן על האוכלוסייה שלה תוך מזעור נזקים נלווים, לרבות נפגעים אזרחיים. צריך לזכור את עובדות אלו בצל דיון ציבורי סוער, והיצמדות לעובדות גם כשהן לא נוחות לנרטיב הרצוי.

קראו עוד מיתוסים

Logo Israel War Database6.png

יש לך עוד מידע לשתף את העולם? כתבו לנו

© 2024 מבית היוצר של הביטחוניסטים.

בנייה ועדכון שוטף: ישי גלב

bottom of page